You are currently viewing Hírlevél 4

Hírlevél 4

December 8-án a budapesti Kossuth Klubban az YKSE partnere, az Anthropolis népszerűsítő rendezvényt tartott. A rendezvénynek a nagy hagyományú, tudásközpontként és számos oktatási szervezetnek otthont nyújtó belvárosi klub biztosított helyszínt.

A résztvevők többsége az oktatási szektorból érkezett: középiskolákból, többen jöttek szakközépiskolákból és speciális igényű tanulók iskoláiból, a résztvevők egy része pedig az ifjúsági szektorra fókuszáló civil szervezetektől.

A program Mihalkó Viktória, az Anthropolis ügyvezetője és Nagy Balázs, az Anthropolis vezető trénere köszöntő szavaival kezdődött, majd Bán Dávid részletesen bemutatta az YKSE projektet és annak eredményeit.

A rendezvény főként a gyakorlati tevékenységekre koncentrált, az első részben az Anthropolis bemutatta a „Kooperatív puzzle” gyakorlatot, ami a résztvevők többsége számára nagyon hasznosnak bizonyult.

A második részben az Anthropolis a résztvevők kérésére bemutatott néhány hosszabb-rövidebb gyakorlatot (pl. „véleményvonal”), amelyeknek nincs különösebb felszerelés igénye, könnyen megvalósíthatóak az osztályteremben és más nem-formális oktatási közegben.

A rendezvényt jó értékelést kapott és sokan érdeklődnek a jövőbeli online platform iránt. Úgy látják, hogy ez egy jól használható eszköznek ígérkezik.

 

2023 január közepén olaszországi Materában, a Materahub Officine Creative helyszínén tanulási és képzési rendezvényre került sor, amelyen az Asfar (Egyesült Királyság), a Materahub (Olaszországból), az Anthropolis (Magyarország) és Tudásmenedzsment Központj (Észak-Macedónia) által alkotott YKSE projekt képviselői vettek részt.

Ez a képzési találkozó kulcsfontosságú volt az YKSE projekt módszertani eszközeinek és a tantervi programjának tesztelésében, amelynek célja a szociális és vállalkozói készségeinek fejlesztése és társadalmi vállalkozások indítása a fiatalok körében.

A projekt célcsoportja számára szükséges készségek közül néhányat konkrétan, nagy részletességgel teszteltünk, azok eredményeit elemeztük.

Az Asfar munkatársai egy nagyon hasznos eszközt mutattak be, amellyel az egyén életének minden aspektusát értékelheti egy úgynevezett életkerék segítségével. A fiatal vállalkozók értékelhetik, hogy életük minden aspektusa kiegyensúlyozott-e vagy sem és azon hol szükséges javítani.

Ezután a Materahub egy kreatív eszközt javasolt az önismeret növelésére, amely egy önéletrajzi ihletésű vers megírása ösztönöz. Ez a tevékenység arra készteti a fiatal vállalkozókat, hogy jobban megismerjék önmagukat és melyek azok az kiemelt elemek, amelyek meghatározzák hátterüket, motivációjukat és törekvéseiket.

Az Anthropolis a Disney-alkotás módszerét mutatta be, amely nagyon hatékony eszköz egy projekt felépítésének különböző lépéseinek vizualizálására és kidolgozására: álmodni, kritikusan szemlélni és kidolgozni a projekt megvalósításának lépéseit.

Végül a Tudásmenedzsment Központ különböző tevékenységeket javasolt annak érdekében, hogy jobban megértsük az informatikai eszközök és a mesterséges intelligencia szerepét egy vállalkozói projekt felépítésében, valamint ezek hatását a munkánkra és az életünkre.

Minden tevékenységet pozitívan értékeltek, kipróbáltak és a jövőben a pedagógusok, az ifjúságsegítők és a projektvezetők között is megosztják azokat. Mindezekkel tovább fejlesztik az YKSE platform véglegesítése érdekében.

A következő hetekben a partnerek tovább dolgoznak a képzési kurzus finomításán és véglegesítésén, majd újra találkoznak az YKSE zárókonferenciáján, amelyet áprilisban tartanak Londonban.

 

Leave a Reply